top of page

Θεραπεία Οικογένειας | Συμβουλευτική Γονέων
 
"Πρόδρομος του καθρέπτη είναι το πρόσωπο της μητέρας."
D.W. Winnicott (1896-1971), παιδίατρος-ψυχαναλυτής

 
θεραπεία οικογένειας και συμβουλευτική γονέων
Picasso (1922) "Madre e figlio"

Το παιδί που απολαμβάνει αγάπη και εμπιστοσύνη από τους γονείς του, δεν φοβάται να σκέφτεται και να φαντάζεται. Όταν τραβήξει τα όρια, οι γονείς οφείλουν να ισορροπήσουν μεταξύ σεβασμού στους αναπτυξιακούς ρυθμούς του και οριοθέτησης των παρορμήσεών του συμβολίζοντας έτσι τον εξωτερικό κόσμο και εισάγοντας το παιδί στην πραγματικότητά του. Τότε, εκεί που υπάρχει αγάπη και θαυμασμός για τους γονείς, θα υπάρξει και χώρος για μίσος και θυμό και με την ανατολή αυτής της διαμάχης θα γεννηθεί ο φόβος ότι η αγάπη τους μπορεί να χαθεί. ​Οι τρόποι επίλυσης τέτοιων ενδοψυχικών συγκρούσεων ενδοβάλλονται και, όταν καλούμαστε στον γονεϊκό ρόλο, επαναλαμβάνονται ασυνείδητα ως πρότυπα με τον ή τη σύντροφο και τα παιδιά μας είτε με τρόπο ώριμο και προσαρμοστικό είτε ανώριμα και δυσλειτουργικά επιφέροντας τραύματα και συγκρούσεις στον νέο οικογενειακό ιστό.

Η οικογενειακή θεραπεία ανάγεται σε σύνδεση με τις ενδοβλημένες αυτές σχέσεις τόσο στην ενδοψυχική δυναμική των μελών όσο και στις διαπροσωπικές και διαγενεακές δυναμικές μεταξύ τους με στόχο την κατανόηση και ερμηνεία του πώς αυτές εισβάλλουν και φλεγμαίνουν στις σχέσεις του παρόντος. ​Στόχος επίσης είναι η αύξηση της προσαρμοστικότητας της οικογένειας στο στρες της εξελικτικής της πορείας τόσο όσον αφορά αναπτυξιακούς σταθμούς στον κύκλο ζωής της οικογένειας, όπως η έλευση νέου μέλους, η είσοδος των παιδιών στην εφηβεία, η φυγή τους από την οικογενειακή εστία ή τα γηρατειά των γονιών όσο και αναφορικά με εντοπισμένες περιόδους κρίσης, όπως η οικονομική κατάρρευση, το διαζύγιο, η σοβαρή ασθένεια ή η αναπάντεχη απώλεια. Η οικογενειακή θεραπεία δύναται να δράσει ταυτόχρονα συνδετικά σε έναν διαρρηγμένο οικογενειακό ιστό αλλά και απελευθερωτικά, ώστε να αντιμετωπίζουμε τον άλλον τόσο ως μέλος της ίδιας ομάδας όσο και ως αυθύπαρκτο άτομο, κάτι που συχνά καταρρέει υπό το βάρος της καθημερινής οικογενειακής τριβής. 

 

Οι θεραπευτικές συνεδρίες είναι διάρκειας 55 λεπτών με εβδομαδιαία συχνότητα ή συμφωνείται μία προσαρμογή στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε οικογένειας. Όπως και στη θεραπεία με ζευγάρια μπορεί να είναι ανοικτού τέλους ή εστιασμένης βραχύχρονης παρέμβασης με βάση το θεραπευτικό αίτημα καθώς και το εξελικτικό στάδιο της κάθε οικογένειας.

ΘΟ1Ειδικά Θέματα Θεραπείας Οικογένειας | Συμβουλευτικής Γονέων

 
ΘΟ2
αυνανισμός αυτοερωτισμός
Αυνανισμός - Αυτοερωτισμός
Παιδικός Αυνανισμός - Αυτοερωτισμός.

Ο παιδικός αυνανισμός πρόκειται για σωματικό κατευνασμό της φαντασίωσης και της συνοδής ψυχικής έντασης και εξυπηρετεί στην αναδιοργάνωση εσωτερικευμένων σχέσεων του παιδιού με το περιβάλλον παρέχοντας συγκρότηση στα συναισθήματα και τις σκέψεις του. Η αναδυόμενη σεξουαλικότητα εκτονώνεται τοπικά και δεν σχετίζεται με την αυνανιστική εκτόνωση της εφηβικής ή της ενήλικης αυτοϊκανοποίησης, η φαντασιωσική λειτουργία της οποίας συγκροτείται  πάνω σε σεξουαλικές επιλογές προσώπων, σεναρίων και εικόνων.

ΘΟ3
άγχος αποχωρισμού στο σχολείο
Άγχος αποχωρισμού στο σχολείο
Πρώτο Κουδούνι και Άγχος Αποχωρισμού στο σχολείο.

Η αναπτυξιακή πορεία προς την αυτονόμηση και την ωριμότητα υπαγορεύεται από μία σειρά απομακρύνσεων και αποχωρισμών. Η ένταξη του νηπίου στη σχολική ζωή αποτελεί σημείο αναφοράς καθώς σηματοδοτεί την πρώτη κοινωνική αυτονόμηση του παιδιού και συνιστά έναν πρώτο αποχωρισμό από τη συναισθηματική οικειότητα και την ασφάλεια του σπιτιού. Γιατί κάποια παιδιά βιώνουν αυτόν τον αποχωρισμό ως ανησυχία ή δυσθυμία ενώ άλλα εκφράζουν άρνηση ένταξης, στενοχώρια με κλάματα ή και σωματοποίηση άγχους;

ΘΟ4
κάνναβη και εφηβεία
Κάνναβη και Εφηβεία
Κάνναβη και Εφηβεία.

Ανάμεσα στις εγκεφαλικές περιοχές που ωριμάζουν όψιμα συγκαταλέγονται αυτές που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο των παρορμήσεων και την προβολή των πράξεών μας στο μέλλον. Σεβόμενοι την ατομική διαφοροποίηση αυτό σημαίνει ότι οι έφηβοι αφενός είναι πιο επιρρεπείς στην περιπέτεια αφετέρου ότι εμπλέκονται εύκολα σε επικίνδυνες συμπεριφορές συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ουσιών και ιδιαίτερα της κάνναβης, καθώς πρόκειται για την πλέον διαδεδομένη τοξική ουσία χρήσης ειδικά σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

ΘΟ5
γονείς και αυτισμός
Julia, το αυτιστικό muppet του Sesame street
Γονεϊκότητα στο αυτιστικό φάσμα.

Η περίοδος της εγκυμοσύνης μας προετοιμάζει ως γονείς με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι με το να εξιδανικεύουμε το μωρό που έρχεται προβάλλοντας τις καλύτερες πτυχές του εαυτού μας αλλά και του συντρόφου μας επάνω του. Πρόκειται για μία συναισθηματική επένδυση του ενός συντρόφου προς τον άλλον εν όψει των επερχόμενων καθηκόντων ανατροφής αλλά και για μία ασυνείδητη ψυχική άμυνα απέναντι στην επίγνωση ότι ο επερχόμενος απόγονος είναι το κομμάτι εκείνο του εαυτού μας που θα συνεχίσει μετά από εμάς.

ΘΟ6
Little Girl with Christmas Present
Άη Βασίλης. Η σημασία του για τα παιδιά
Άη Βασίλης. Η σημασία του για τα παιδιά.

Το ζήτημα σχετικά με την ύπαρξη και κατ' επέκταση τη λειτουργία του Άη Βασίλη για τα παιδιά δεν άπτεται της απόδειξης για το εάν τελικά είναι έτσι ή αλλιώς. Αυτό μεγαλώνοντας θα το εκλογικεύσουν μεν νοητικά, θα εσωτερικεύσουν δε συναισθηματικά, ώστε ο Άη Βασίλης να εξιδανικεύεται ως αγνός συμβολισμός της γονεϊκής αγάπης και οικογενειακής ζεστασιάς. Η ανάγκη του παιδιού της όποιας ηλικίας για αυτά θα είναι πάντοτε εκεί και θα συνοψίζεται στο δώρο είτε αυτό έρχεται από τον Άη Βασίλη είτε από τους γονείς.

bottom of page