Νικόλαος Δ. Αλεξανδράκος Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής (+30) 210 36 48 074 info@psychotherapies.gr
Κλινική Σεξολογία
"Σεξ είναι κάτι που κάνεις. Σεξουαλικότητα είναι κάτι που είσαι."
Anna Freud (1895-1982), ψυχαναλύτρια
Menendez (2002) "Blue Tenderness"
Η σεξουαλικότητα βιώνεται ως κάτι προσωπικό και οι τυχόν δυσκολίες ως κάτι ιδιαίτερο αποκτώντας συχνά τον χαρακτήρα "μυστικού" καθώς το να μιλήσουμε για αυτές μπορεί να είναι στενάχωρο και άβολο. Υπό το βάρος κοινωνικών στερεοτύπων οι δυσκολίες οργανώνονται συν τω χρόνω σε πεποιθήσεις διαμορφώνοντας κλινικές οντότητες, που τις ορίζουμε ως "ψυχοσεξουαλικές διαταραχές" και τις προσδιορίζουμε βάσει του σεξουαλικού κύκλου, της ψυχοφυσιολογικής δηλαδή ακολουθίας της σεξουαλικής λειτουργίας. Οι ψυχοσεξουαλικές διαταραχές δύνανται να εκφραστούν σε ποικίλα επίπεδα ως προσωπικές δυσκολίες, συχνά ωστόσο συνοψίζουν την επικοινωνιακή και συναισθηματική δυσλειτουργία του ζευγαριού. Στην κλινική σεξολογία η θεραπευτική πρόταση δύναται να αφορά τη συμβουλευτική, την ψυχοθεραπεία (ατομική ή ζεύγους) ή τη σεξολογική θεραπεία (sex therapy) πάνω στη σεξουαλικότητα και ένα εύρος λειτουργιών της, όπως η σεξουαλική επιθυμία/διέγερση, η στύση, η εκσπερμάτιση, ο οργασμός, ο πόνος/σπασμός, και οι παραφιλίες.
Η Σεξολογική Θεραπεία συνίσταται σε διακριτές παρεμβάσεις, ήτοι Αισθητηριακό Εστιασμό (βραχύχρονο πρόγραμμα ασκήσεων με δομή, διάρκεια και συχνότητα προσαρμοσμένες στο εκάστοτε θεραπευτικό αίτημα), Πειραματισμό (ενθάρρυνση της επικοινωνίας γύρω από τη σεξουαλική ρουτίνα και τροποποίησή της σχετικά με νέες δραστηριότητες, παιχνίδια ρόλων και βοηθήματα αλλά και σε σχέση με σεξουαλικές στάσεις ειδικά αν πρόκειται για προσαρμογή σε αλλαγή στην κατάσταση υγείας κάποιου από τους συντρόφους) και Εκπαίδευση (έγκυρη πληροφόρηση και οδηγίες για γνωριμία με το σώμα και τις λειτουργίες του κυρίως σε περιπτώσεις εσφαλμένων γνώσεων ή αμφιβολιών γύρω από αυτό).
Ανάλογα με το θεραπευτικό αίτημα και την κλινική αξιολόγηση καθορίζονται η συχνότητα, η διάρκεια και οι άλλες θεραπευτικές παράμετροι της παρέμβασης, ωστόσο σύνηθες σχήμα είναι η εβδομαδιαία συχνότητα συνεδριών των 45'. Όταν κρίνεται ότι η βάση της ψυχοσεξουαλικής διαταραχής είναι η επικοινωνία και η ποιότητα της σχέσης ανάμεσα στο ζευγάρι, τότε συστήνεται ψυχοθεραπεία ζεύγους και η σεξολογική παρέμβαση αναβάλλεται, εφόσον η συμπτωματολογία υφίεται, ή προστίθεται αργότερα, αν παραμένει η σχετική ένδειξη.
Ειδικά Θέματα Κλινικής Σεξολογίας
de Toulouse-Lautrec (1896) "Seule"
Ενήλικος Αυνανισμός - Αυτοϊκανοποίηση.
Ο αυνανισμός είναι για μία υγιής σεξουαλική έκφραση με οφέλη τόσο σε ατομικό όσο και σε επίπεδο συντροφικής σχέσης. Εξυπηρετεί τη σεξουαλική ικανοποίηση, την εκτόνωση της ψυχικής πίεσης, καθώς και τη γνωριμία με το σώμα. Σε ατομικό επίπεδο προσφέρει την ιδιωτική εμπειρία των αισθήσεων χωρίς απόσπαση της προσοχής προς τον ή τη σύντροφο, ενώ σε συντροφικό επίπεδο υποδεικνύει τους προτιμώμενους τρόπους αγγίγματος για τον καθένα συνεισφέροντας έτσι στη βελτίωση της σεξουαλικής επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι.
Ερμαϊκή Στήλη (Αρχαϊκή περίοδος)
Στύση. Τα Μαχαίρια του Ιφίκλου.
Μία στυτική δυσλειτουργία δυνητικά συγκαλύπτει προβληματικές στη γονεϊκή ανατροφή, σε παιδικές σεξουαλικές δραστηριότητες και εφηβικές εμπειρίες, σε πληροφορίες, στάσεις και πεποιθήσεις γύρω από τη σεξουαλικότητα, σε σεξουαλικές φαντασιώσεις, ομοφυλόφιλες εμπειρίες και τραυματικά σεξουαλικά βιώματα καθώς και σε πτυχές της ενήλικης σεξουαλικής δραστηριότητας. Απουσία ανάγκης για ιατρική παρέμβαση επί οργανικότητας, η ψυχοθεραπευτική και/ή η σεξολογική παρέμβαση θεωρείται η θεραπεία εκλογής.
Ογκοσεξολογία. Το Σεξ μετά τον Καρκίνο
Ογκοσεξολογία. Το Σεξ μετά τον Καρκίνο.
Οι συνεχείς βελτιώσεις των ογκολογικών παρεμβάσεων έχουν ως αποτέλεσμα το αυξημένο προσδόκιμο ζωής, με κάποιους τύπους καρκίνου να μετατρέπονται ουσιαστικά από οξείες σε χρόνιες νόσους. Η νόσος ωστόσο, από τη διάγνωση μέχρι τις θεραπείες της, έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τόσο των ασθενών όσο και των συντρόφων τους, καθώς μεταξύ άλλων επιβαρύνεται και η ικανότητα διατήρησης υγιούς σεξουαλικής σχέσης.