top of pageΦροντίδα Ψυχικής Υγείας. Πρόληψη και Αντιμετώπιση.


 
ψυχική υγεία
Miró (1973) "Le Sourire dʼune larme"

«Η κάθε ημέρα είναι και μια μικρή ζωή».

Arthur Schopenhauer (1788-1860), φιλόσοφος

Το ότι κάποιος δεν είναι ψυχικά ασθενής δεν είναι ταυτόσημο με το ότι έχει καλή ψυχική υγεία. Καλή ψυχική υγεία σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να αποδίδει στο μέγιστο του δυναμικού του και ότι έχει ενεργό ρόλο στις σχέσεις του, τόσο στην οικογένεια και τους φίλους όσο στη δουλειά και την κοινότητα. Από την άλλη πλευρά, η ψυχική υγεία δεν είναι στατική αλλά δυναμική υπό την έννοια ότι μεταβάλλεται τόσο στην πορεία της ζωής όσο και σε συνάρτηση με τις καταστάσεις. Κατά τον ίδιο λοιπόν τρόπο που - λίγο ή πολύ - ακολουθούμε καμπάνιες πρόληψης της σωματικής μας υγείας έτσι μπορούμε να ακολουθούμε και κάποιες βασικές αρχές πρόληψης για την ψυχική μας υγεία.

 

Το να μιλάμε για το πως αισθανόμαστε είναι μία πρωτεύουσα στρατηγική πρόληψης. Δεν δείχνει αδυναμία αλλά αντίθετα τη θέληση να αναλάβουμε αυτό μας απασχολεί. Είναι υποστηρικτικό να αισθανόμαστε ότι κάποιος μας ακούει και μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά σε μία σχέση δίνοντας την ευκαιρία στον άλλο να μιλήσει και αυτός. Δεν χρειάζεται να μοιάζει με κάλεσμα σε συμβούλιο αλλά κάτι που αναπτύσσεται φυσικά μέσα σε ένα διάλογο και ακόμη κι αν αρχικά είναι κάπως άβολο συν τω χρόνω μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινής μας συνδιαλλαγής.

Eίναι σημαντικό να κρατάμε την επικοινωνία με τις σχέσεις που έχουμε ανοικτή. Φίλοι και οικογένεια μπορούν να παρέχουν διαρκές και σταθερό αίσθημα κατανόησης, αποδοχής και υποστήριξης. Αν η προσωπική επαφή είναι δύσκολη, σήμερα υπάρχουν αναρίθμητοι τρόποι κοινωνικής επαφής και αξίζει τον κόπο να επενδύουμε σε μία σχέση που μας κάνει να αισθανόμαστε αγαπητοί και αποδεκτοί.

 

Είμαστε όλοι διαφορετικοί και το να αποδεχτούμε ότι είμαστε μοναδικοί είναι πιο υγιές από το να προσπαθούμε να μοιάσουμε σε κάποιον άλλο. Αναγνωρίζουμε και αποδεχόμαστε πού δεν τα καταφέρνουμε αλλά και πού είμαστε καλοί και βλέπουμε τις προοπτικές βελτίωσης με μικρά βήματα και σε ρεαλιστικό πλαίσιο. Αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθηση στις δεξιότητές μας και μας βοηθάει να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες καταστάσεις.

 

Υπάρχουν στιγμές που απλά χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα. Είναι ανεκτίμητο να δώσουμε σε "εμάς" λίγο χρόνο είτε πρόκειται για δέκα λεπτά εν μέσω της δουλειάς είτε για ένα Σαββατοκύριακο από την καθημερινότητα. Ανάλογα, μπορούμε να βάλουμε στη ζωή μας κάτι στο οποίο είμαστε καλοί. Αυτό το κριτήριο από μόνο του σημαίνει ότι μας αρέσει, μας χαλαρώνει και ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας.

 

Οι ουσίες και το αλκοόλ δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να ανταπεξέλθουμε σε δύσκολες καταστάσεις. Τροποποιούν το συναίσθημα αλλά η δράση τους είναι βραχεία και η κατάχρησή τους μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό καθώς χρειάζονται συνεχώς και μεγαλύτερες δόσεις για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η περιστασιακή, ελαφρά, "κοινωνική" χρήση αλκοόλ είναι ψυχαγωγική για τους περισσότερους ανθρώπους. Καμία όμως ουσία δεν θα απευθυνθεί στην αιτία μίας συναισθηματικής κατάστασης.

 

Είναι χρήσιμο να ακούμε το σώμα μας. Ένα επαρκές πρόγραμμα ύπνου όπως και ένα διαιτολόγιο που ενδείκνυται για καλή φυσική υγεία είναι καλό και για την ψυχική μας υγεία. Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται ξεκούραση και ισορροπημένη διατροφή για να λειτουργεί σωστά. Ανάλογη βοήθεια προσφέρει και η ήπια αλλά καθημερινή άσκηση. Πέραν των αθλημάτων ή του γυμναστηρίου αυτή μπορεί να εκπληρώνεται απλά και μέσω τροποποίησης της μετακίνησής μας ώστε να περιλαμβάνει περισσότερο περπάτημα.

 

Η πρόληψη, όπως και με τη σωματική μας υγεία, θα ενισχύσει αλλά δεν θα διασφαλίσει τη σταθερότητα της ψυχικής μας υγείας. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις που ο προβληματισμός και η ανασφάλεια παραμένουν, περιπτώσεις όπου υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι κάτι λείπει από τη ζωή ή ότι κάτι δεν πάει καλά, περιπτώσεις όπου κυριαρχούν καθημερινά αρνητικά αισθήματα (π.χ. φόβος, λύπη, θυμός, ενοχές, ντροπή) και περιπτώσεις που εμφανίζεται ή συντηρείται έντονο και αδικαιολόγητο άγχος ενώ μπορεί να παρουσιαστεί και πιο ειδική συμπτωματολογία (π.χ. κρίσεις πανικού, φοβίες, επίμονες βασανιστικές σκέψεις ή συμπεριφορές, απόγνωση) με συνακόλουθη έκπτωση στη λειτουργικότητα της καθημερινότητάς μας (διατάραξη σχέσεων, εργασιακά προβλήματα, απομόνωση).

Το πρώτο βήμα εν τούτοις είναι να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας και να αποφύγετε "αυτο-διαγνώσεις" μέσω του διαδικτύου* ή μέσω πληροφοριών από φίλους "που ήξεραν κάποιον που το είχε αυτό", καθώς η κλινική διάγνωση είναι διαδικασία σύνθετη και οφείλει να είναι εξατομικευμένη.​ Αναζητήστε επαγγελματίες με πιστοποιήσεις σε κάθε επίπεδο, ήτοι να είναι απόφοιτοι σχολών ΑΕΙ και να κατέχουν τη σχετική άδεια άσκησης επαγγέλματος από το κράτος, να έχουν ακολουθήσει κάποια ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση, να έχουν υποβληθεί οι ίδιοι σε ψυχοθεραπεία και να έχουν κάποια χρόνια ψυχοθεραπευτικής δουλειάς υπό εποπτεία. Οι επαγγελματίες ψυχολόγοι/ψυχοθεραπευτές θα κατανοήσουν πέρα από την περιγραφή, θα διαφοροδιαγνώσουν την αιτιοπαθογένεια και θα συστήσουν την ενδεδειγμένη θεραπευτική προσέγγιση είτε πρόκειται για ψυχοθεραπεία είτε παραπομπή για συνταγογράφηση ή περαιτέρω αξιολόγηση σε όμορη ιατρική ή και άλλη ειδικότητα είτε κάποιο συνδυασμό αυτών. ​

____________________________

* Ενδεικτικά, στο τεύχος Μαΐου 2023 (vol.40, issue 5) της έγκριτης Αμερικανικής επιθεώρησης "Psyciatric Times" παρατίθενται στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στο δημοφιλές -ειδικά μεταξύ νέων- κοινωνικό δίκτυο "TikTok" μόλις το 9% των TikTokers που συμβουλεύουν περί ψυχικής υγείας έχει κάποια σχετική εκπαίδευση, το 83,7% των συμβουλών ψυχικής υγείας κρίνονται ως παραπλανητικές και το 31% των σχετικών βίντεο περιέχουν ανακριβείς πληροφορίες, με τα μισά από αυτά να κρίνονται μάλιστα ως εν δυνάμει επικίνδυνα.

creativecommons | psychotherapies

Tο περιεχόμενο του άρθρου παρέχεται υπό τη διεθνή άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0

Επιτρέπεται η αναπαραγωγή του περιεχόμενου "χωρίς αλλαγές", "με αναφορά στο δημιουργό", "για μη εμπορική χρήση"

bottom of page