top of page
 
Ψυχοθεραπεία
"Το φταίξιμο δεν είναι στ' άστρα αλλά στον εαυτό μας. Σ' αυτόν είμαστε υποταγμένοι"
William Shakespeare (1564-1616), ποιητής - δραματουργός

ψυχοθεραπεια, ψυχοθεραπεια αθηνα

"Νάρκισσος" (λεπτομ.)

Caravaggio, 1599

Η ψυχοθεραπεία είναι διαδικασία κατανόησης και αναθεώρησης του εαυτού, των επιθυμιών και των αναγκών μας, ώστε να δούμε γιατί είμαστε αυτοί που είμαστε, γιατί κάνουμε ό,τι κάνουμε και εάν οι λύσεις που σκεφτόμαστε μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν ή εάν αναπαράγουμε μια υφιστάμενη ψυχοπαθολογία. Πολύ περισσότερο στη σύγχρονη κοινωνία, που προάγει και επιβραβεύει ιδεώδη ατομικής επιτυχίας και προβολής, όσοι αδυνατούμε να αντιπαρέλθουμε στις δυσκολίες καταλήγουμε συχνά περιθωριοποιημένοι από τις κοινωνικές νόρμες. Για να συνεχίσουμε, απωθούμε σε ψυχικές περιοχές πέρα από τη συνειδότητά μας τις ενδοψυχικές συγκρούσεις, που σχηματίζονται, με διάφορους τρόπους και σε ποικίλες μορφές.

 

Γιατί όμως είναι θεραπεία να μιλάμε για όσα ο ψυχισμός μας προσπαθεί να απωθεί; Όταν έρχονται στην επιφάνεια κακές αναμνήσεις και δυσάρεστα συναισθήματα, αισθανόμαστε χειρότερα, όχι καλύτερα ... Είναι αλήθεια πως το ίδιο συμβαίνει και στα πρώιμα στάδια μιας ψυχοθεραπείας. Οι λέξεις μπορεί αρχικά να μοιάζουν ότι δεν επαρκούν για να περιγράψουν τα συναισθήματά μας. Όταν όμως τελικά "χωρέσουμε το δαίμονά μας" μέσα σε λέξεις, τότε τα συναισθήματα παύουν να μας κατακλύζουν και γίνονται διαχειρίσιμα.

ψυχαναλυτικη ψυχοθεραπεια, ψυχοθεραπεια αθηνα

Sigmund Freud

"Τα συναισθήματα που δεν εκφράζονται, δεν πεθαίνουν αλλά θάβονται ζωντανά και έρχονται στην επιφάνεια αργότερα με πολύ πιο άσχημους τρόπους", έγραφε ο Freud σε εποχές που η ηθική και η κοινωνική σύμβαση όριζε πολλές από τις επιθυμίες μας ως ανήθικες ή παράνομες με αποτέλεσμα να καταπιέζουμε ενοχικά πολλές από αυτές. Σήμερα ωστόσο διαπιστώνουμε μεγαλύτερη σύγχυση καθώς τέτοιες -πλέον απενεχοποιημένες και επιτρεπτές σε μεγάλο βαθμό- επιθυμίες υποκαθιστούν συχνά ως καταναγκαστικές ή ανούσιες διέξοδοι τις δυσκολίες μας να συνάπτουμε συνεκτικές και αξιόπιστες σχέσεις στη ζωή μας. ​Εκεί λοιπόν που κάποτε ίσως ήταν πιο δύσκολο να πραγματώσουμε την επιθυμία, σήμερα είναι συχνά δύσκολο να βρίσκουμε ουσία και νόημα σε όσα πραγματώνουμε.

 

Η ενημερότητα για τις ενδοψυχικές συγκρούσεις και τις ασυνείδητες άμυνές μας -συμπεριλαμβανομένης της συμπτωματολογίας- αλλά και γενικότερα η κατανόηση της υποκειμενικής μας εμπειρίας για τον κόσμο που μας εμπεριέχει, εμπίπτουν στην κλινική πρακτική της Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, μορφής θεραπείας που διέπεται από τις αρχές της Ψυχανάλυσης, όπως έχουν μετεξελιχθεί ως σήμερα, και συνοψίζεται -αλλά δεν περιορίζεται- σε διακριτές θεραπευτικές τεχνικές:

Αναγνώριση Μοτίβων. Τυπικές, επαναλαμβανόμενες αντιδράσεις που χαρακτηρίζουν οριζόντια όλες τις εκφάνσεις του ψυχισμού μας (συναισθήματα, σκέψεις, συμπεριφορές, σχέσεις).

Φαντασιακή Ζωή. Ενθάρρυνση και θεραπευτική διευκόλυνση για χωρίς περιορισμούς αναφορά σε όλες οι πτυχές της ζωής, όπως οι επιθυμίες, οι φόβοι, οι φαντασιώσεις, τα όνειρα και οι ονειροπολήσεις.

Διερεύνηση Παρελθόντος. Οι τρόποι με τους οποίους το παρελθόν "επιβιώνει" άχρονα μέχρι το παρόν με έμφαση στους συναισθηματικούς δεσμούς με τα σημαντικά πρόσωπα της πρώιμης ηλικίας μας.

Ψυχικές Άμυνες. Σταδιακή διερεύνηση και ανάδυση των υποκείμενων ασυνείδητων ψυχικών μηχανισμών που χαρακτηρίζουν τον ψυχισμό με ποικίλες και συγκαλυμμένες εκφάνσεις.

 

Επίδραση Συναισθήματος. Μετατόπιση της έμφασης από τις σκέψεις και τις συμπεριφορές προς τα συναισθήματα ακόμη κι αν αυτά είναι συγκρουσιακά ή απειλητικά ή και εκτός συνειδητής επίγνωσης.

Διαπροσωπικές Σχέσεις. Η βιωματική κατανόηση των τρόπων πρόσδεσης -προσαρμοστικών και μη- στις διαπροσωπικές σχέσεις μέσα από την ίδια τη σχέση μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή.

Η ασφάλεια και αυθεντικότητα της θεραπευτικής συνθήκης απευθύνεται πέρα από την αφορμή του θεραπευτικού αιτήματος (π.χ. σύμπτωμα). Δίνει την ευκαιρία για μία επανορθωτική εμπειρία ως προς τους τρόπους πρόσδεσης στις διαπροσωπικές σχέσεις, συνεισφέρει σε μια πιο ρεαλιστική αίσθηση "εαυτού" και αυτοεκτίμησης και ανοίγει προοπτικές σε μια πιο ελεύθερη και ευέλικτη αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Οι θεραπευτικές συνεδρίες γίνονται σε ιδιωτικό γραφείο ψυχοθεραπείας και διαρκούν 50 λεπτά. Ανάλογα με το αίτημα και την κλινική αξιολόγηση η συχνότητα των συνεδριών κυμαίνεται από μία έως δύο φορές την εβδομάδα. Πρόκειται για θεραπεία "ανοικτού τέλους" αλλά υπό συνθήκες και κατά περίσταση μπορεί να διαμορφωθεί είτε πρόγραμμα εστιασμένης βραχύχρονης παρέμβασης ή ορισμένος αριθμός συνεδριών συμβουλευτικής.

 

Κλείστε Ραντεβού

Θέματα Ψυχοθεραπείας
bottom of page