top of page
 
Ψυχοθεραπεία
"Δυσφορία Φύλου"
Διεμφυλική ταυτότητα, Αυτοπροσδιορισμός και Τρανσφοβία. 

δυσφορία φύλου

Τα χρώματα της

κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+

"Για μένα η αίσθηση του φύλου είναι κάτι τόσο φυσικό όσο ο αέρας που αναπνέουμε. Αν κάτι μυρίζει στον αέρα που αναπνέεις, το προσέχεις, είναι κάτι διαφορετικό ..."

(από συνεδρία με τρανς-άνδρα, 19 ετών)

 

Το τελευταίο νομικό πλαίσιο ν.4491/2017 (διαβάστε το εδώ ή "κατεβάστε το") για την νομική απόδοση φύλου βάσει αυτοπροσδιορισμού χωρίς σχετική ιατρική και ψυχιατρική ένδειξη έφερε στην επιφάνεια μία πληθώρα ασαφειών, ελλείψεων ενημέρωσης, παρανοήσεων, φόβων και προκαταλήψεων μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας για τα άτομα των οποίων τα χαρακτηριστικά και οι συμπεριφορές είναι ασύμφωνα με τα "παραδοσιακά" ή τα κοινωνικά αναμενόμενα βάσει της εξωτερικής τους εικόνας.

Το φύλο ως επιστημονική ορολογία αναφέρεται στο ανατομικό φύλο (sex), τα βιολογικά δηλαδή χαρακτηριστικά που μας κατατάσσουν ως θηλυκά ή αρσενικά άτομα στο είδος μας. Η έμφυλη ταυτότητα του ατόμου, δηλαδή το φύλο ως προσωπικό βίωμα, εικόνα εαυτού, διαπροσωπικός ρόλος, κοινωνική στάση καθώς και ως δημόσια δήλωση όλων αυτών ορίζεται ως γένος (gender) ή "κοινωνικό φύλο". Τα άτομα που βιώνουν ασυμφωνία στην ταυτότητα μεταξύ του φύλου και του γένους (αυτο-)προσδιορίζονται ως διεμφυλικά ή διαφυλικά (transgender) ή τρανς*. Εάν αυτή η ασυμφωνία βιώνεται ουσιαστικά ως δυστυχία, τότε θεωρούμε ότι υπάρχει υποκείμενη δυσφορία φύλου (gender dysphoria), όρος που σε πλαίσιο αποπαθολογικοποίησης και περιορισμού του συνοδού στίγματος αντικατέστησε παλαιότερους, όπως "διαταραχή ταυτότητας φύλου" .

 

Ο εν λόγω νόμος εμπεριέχει περιορισμούς, όπως για ανηλίκους (παρά μόνο μέσω διεπιστημονικής επιτροπής για τους άνω των 15 ετών) και αποκλείει κάποιες ομάδες, όπως μεσοφυλικά άτομα (intersex - άτομα με ασαφές ανατομικό φύλο, παλαιότερα προσδιοριζόμενα ως "ερμαφρόδιτα"), έγγαμους (εκτός κι αν έχει προηγηθεί διαζύγιο) και άτομα χωρίς ληξιαρχική πράξη γέννησης στη χώρα μας (μετανάστες/πρόσφυγες), αλλά προβλέπει τη δυνατότητα με δικαίωμα υπαναχώρησης για ληξιαρχική αλλαγή ονόματος και φύλου χωρίς υποχρεωτική υποβολή σε διαδικασίες φυλομετάβασης**. Μεγάλο ωστόσο μέρος της κοινωνίας μας αντέδρασε με εκδηλώσεις τρανσφοβίας*** και ομοφοβίας. Ας διευκρινίσουμε κάποια ζητήματα:

 

Διεμφυλικά άτομα έχουν καταγραφεί διαχρονικά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα σε πολλές κοινωνίες και κουλτούρες, παρότι ανάλογα με τις χωροχρονικές και πολιτισμικές συνθήκες η έννοια και τα χαρακτηριστικά τους μπορεί να διαφοροποιούνται. Η ποικιλότητα στη διεμφυλική έκφραση και εμπειρία δεν συνηγορεί υπέρ μίας μεμονωμένης και ενιαίας ερμηνείας. Το πιθανότερο είναι ότι τόσο κάποιοι βιολογικοί παράγοντες, όπως γενετικές επιρροές και προγενετικά ορμονικά επίπεδα, όσο και κάποιες εμπειρίες, είτε πρώιμες ή αργότερα στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή, κατέχουν κάποιο ρόλο στη διαμόρφωση κάποιας διεμφυλικής ταυτότητας. Σε μεγάλο βαθμό το κάθε άτομο είναι ξεχωριστό και οφείλουμε να επιδεικνύουμε ανάλογη ευαισθησία σε αυτό.

Η δυσφορία φύλου έχει εκφράσεις ακόμη από την παιδική ηλικία αλλά οι σχετικές μελέτες δεν έχουν δείξει ότι αυτό αποτελεί ασφαλές προγνωστικό για την έκφραση ή μη της ενήλικης δυσφορίας φύλου. Άλλα άτομα αποκτούν επίγνωση στοιχείων δυσφορίας φύλου στην εφηβεία τους ή και αργότερα στη ζωή. Κάποια ανακουφίζονται με μία τέτοια συνειδητοποίηση άλλα όμως βιώνουν, σε πλαίσιο έντονης ψυχικής αντίστασης, αισθήματα ντροπής, σύγχυσης και θλίψης μαζί με έντονο άγχος. Ψυχολογική σύγχυση, συναισθηματική δυσφορία και άρνηση της ταυτότητας από μέρους των διεμφυλικών ατόμων προς τον εαυτό τους και προς άλλα διεμφυλικά άτομα μπορεί επίσης να προέλθει από εσωτερίκευση αρνητικών κοινωνικών προβολών (εσωτερικευμένη τρανσφοβία).

 

Η τρανσφοβία, όπως όλες οι κοινωνικά φοβικές αντιδράσεις, εκφράζεται με προκαταλήψεις, διακρίσεις, απομονωτισμό, ακόμη και εχθρότητα που μπορεί να λάβει και διαστάσεις επιθετικής δράσης έναντι της στοχοποιημένης ομάδας. Ως στοιχείο της κοινωνίας η τρανσφοβία εκφράζει ένα σύνολο ανεπεξέργαστων και άκαμπτων πεποιθήσεων σε πλαίσιο έλλειψης ενημέρωσης αλλά και έναν αντιδραστικό συντηρητισμό για διατήρηση των ρόλων των φύλων και κατά συνέπεια των διακρίσεων μεταξύ τους. Ως στοιχείο της προσωπικότητας η τρανσφοβία χρησιμοποιεί και προβάλλει την απόρριψη του διαφορετικού ως μέσο οριοθέτησης και ταύτισης με την ετεροκανονικότητα και συνιστά ένα πεδίο προβολής συναισθημάτων που δεν θεωρούνται αποδεκτά. Κατά περίπτωση και υπό συνθήκες ενδέχεται να συνιστά ασυνείδητη ψυχική αντίσταση σε φόβους και/ή επιθυμίες για ανεσταλμένες  σεξουαλικές πτυχές.

 

Η έμφυλη επίσης ταυτότητα δεν προβλέπει τον σεξουαλικό προσανατολισμό, καθώς πρόκειται για μία σταθερή έκφραση της σεξουαλικής προτίμησης και τα διεμφυλικά άτομα δεν εξαιρούνται αλλά δύνανται, όπως όλοι, να έχουν ανδροφιλικό, γυναικοφιλικό ή (σπανιότερα) αμφιφιλικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Κάποια διεμφυλικά άτομα κάνουν ενδυματολογικές επιλογές που στερεοτυπικά συνδέονται με ορισμένη έμφυλη ταυτότητα και ρόλο. Πρόκειται για παρενδυσίες (cross-dressings) που συνδέονται με την έμφυλή τους έκφραση και όχι με τις σεξουαλικές τους επιλογές. Άτομα με παρόμοιες ενδυματολογικές συμπεριφορές αλλά για λόγους σεξουαλικής διέγερσης και πρακτικής (φετιχιστική παρενδυσία - transvestism) ή για την παροχή ψυχαγωγίας σε καλλιτεχνικό πλαίσιο (drag-queens, drag-kings) δεν παραπέμπουν -τουλάχιστον όχι κατ' ανάγκη- σε δυσφορία φύλου.

 

Επιδημιολογικές συσχετίσεις με υψηλή αυτοκαταστροφικότητα και αυτοκτονικότητα των τρανς (και γενικά ΛΟΑΤΚΙ****) ατόμων ερμηνεύονται κυρίως στη βάση του κοινωνικού στιγματισμού, της περιθωριοποίησης, των διακρίσεων, της θυματοποίησης αλλά και της υποβολής σε ατυχείς και κακοποιητικές "επανορθωτικές θεραπείες" που στοχεύουν αδιαφοροποίητα στην αποδοχή του ανατομικού φύλου. Οι  ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις  οφείλουν να είναι εξατομικευμένες με στόχους τη διερεύνηση της έμφυλης ταυτότητας ώστε να αναδεικνύεται ο έμφυλος εκείνος ρόλος που μειώνει μεγάλο μέρος της δυσφορίας, την απάλειψη της εσωτερικευμένης τρανσφοβίας, τη βελτίωση της εικόνας σώματος και εαυτού καθώς και την ενίσχυση των υποστηρικτικών δεσμών με οικογένεια και φίλους. Σε περιπτώσεις φυλομετάβασης η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι παρούσα σε όλα τα στάδια (βλ. σχόλιο **) παρότι δεν είναι απαραίτητη σε όλες τις περιπτώσεις. Έχει χαρακτήρα υποστηρικτικό για την παρούσα φάση ζωής του ατόμου και διεκπεραιώνεται με παρέμβαση στο άτομο, το ζευγάρι ή την οικογένεια του ενδιαφερόμενου.

Οι κοινωνικές προεκτάσεις του ζητήματος είναι ενδεχομένως οι κυριότερες και η υποστήριξη και η αποδοχή οι πιο βασικοί άξονες για τη βέλτιστη κοινωνική προσαρμογή των διεμφυλικών ατόμων. Οι κύριες παράμετροι για να επιτευχθεί αυτή η υποστήριξη και αποδοχή αφορούν σε:

  • Κατανόηση ότι τα διεμφυλικά άτομα έχουν παρουσία σε όλες ανεξαιρέτως τις κοινωνικο-πολιτισμικές ομάδες (φυλή, εθνικότητα, θρησκεία, ηλικία, κοινωνική/οικονομική τάξη) και ότι δεν υπάρχει κάποιος ενιαίος τρόπος να είσαι ή να συγχρωτίζεσαι με ένα διεμφυλικό άτομο.

  • Ενημέρωση σχετικά με τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τα διεμφυλικά άτομα και κυρίως με τις μορφές του ρατσισμού και του κοινωνικού απομονωτισμού που αντιμετωπίζουν (στην εργασία, την εκπαίδευση, την υγεία και οπουδήποτε αλλού).

  • Ευαισθητοποίηση σχετικά με τις αντιδράσεις μας στους τρόπους συμπεριφοράς και ενδυμασίας των διεμφυλικών ατόμων καθώς και επικοινωνιακή χρήση γλώσσας (επίθετα, αντωνυμίες, προσφωνήσεις) σύντονη με την εικόνα που τα ίδια επιδιώκουν. Αν δεν είμαστε βέβαιοι, ρωτάμε!

  • Αποδοχή και σεβασμό στην ιδιωτικότητα σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ύπαρξη επιθυμίας για φυλομετάβαση. Μια εμφανής έμφυλη ασυμφωνία δεν υποδεικνύει κατ' ανάγκη σε διεμφυλική ταυτότητα και η διεμφυλική ταυτότητα δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά δυσφορία φύλου.

  • Αναζήτηση υποστήριξης (σε ειδικούς ή σε ομάδες) όταν υπάρχει διεμφυλικό άτομο στη ζωή μας. Εάν είστε ο σύντροφος, ο γονέας ή το παιδί του, η διατήρηση της επικοινωνίας είναι κρίσιμη καθώς η προσαρμογή σε μια διαδικασία φυλομετάβασης μπορεί να αποδειχτεί επίπονη και χρονοβόρος.

  • Πληροφόρηση για τη νομοθεσία περί προστασίας από διακρίσεις των διεμφυλικών ατόμων και υποστήριξη των δικαιωμάτων τους συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας καθώς και της πρόσβασης σε ψυχοκοινωνική φροντίδα.

 

Η διεμφυλική έκφραση δεν είναι διαβολικό ή σημάδι κατωτερότητας και τέτοιες απόψεις δεν έχουν θέση σε μία κοινωνία σκεπτόμενων ανθρώπων, που θεωρεί ότι προάγει την ισότητα και την ελεύθερη έκφραση. Η έμφυλη ταυτότητα είναι στοιχείο της προσωπικότητας και ως τέτοιο οφείλει να αντιμετωπίζεται τόσο από την κοινωνία και τους θεσμικούς φορείς της όσο -και περισσότερο- από τους ειδικούς ψυχικής υγείας.

_______________________________

* Ο όρος τρανσέξουαλ (transsexual) παραμένει δόκιμος και αφορά στα άτομα που συμπεριφέρονται, ντύνονται και ζουν σταθερά σύμφωνα με τον κοινωνικό ρόλο του φύλου που αισθάνοναι ότι ανήκουν σε συμβιβασμό όμως με το ανατομικό τους φύλο, το οποίο δεν επιθυμούν να αλλάξουν. Αντίθετα, ο όρος τραβεστί (transvestite) είναι υποτιμητικός, στιγματιστικός και βασικά εσφαλμένος (δεν αφορά σε έμφυλη ταυτότητα αλλά σε παραφιλικές σεξουαλικές συμπεριφορές, όπως η "φετιχιστική παρενδυσία").

** Φυλομετάβαση (transition) είναι η διαδικασία αλλαγής έκφρασης του φύλου κοινωνικά (μέσω υιοθέτησης ταυτοποιημένων με το επιθυμητό φύλο συμπεριφορών), ιατρικά (με ορμονοθεραπεία και επεμβατική επιβεβαίωση φύλου - gender affirmation - παλαιότερος όρος επαναπροσδιορισμός φύλου - gender reassignment) και νομικά (με αλλαγή των επίσημων εγγράφων). Η διαδικασία είναι μακρά και παράλληλα με τις ιατρικές διαδικασίες περιλαμβάνει ψυχοθεραπευτική παρακολούθηση καθ' όλη τη διάρκειά της. Με το προηγούμενο δηλαδή νομικό καθεστός, το ενδιαφερόμενο άτομο έφτανε ενώπιον του δικαστηρίου για τη νομική αλλαγή έχοντας ολοκληρώσει το ουσιαστικό μέρος της φυλομετάβασης.

 

*** Τρανσφοβία, Λεσβιοφοβία, Αμφιφοβία, Ομοφοβία είναι εν μέρει αλληλοεπικαλυπτόμενοι αλλά και επιλεκτικοί ανάλογα με τη σεξουαλική ταυτότητα/προσανατολισμό του θύματος όροι, που αναφέρονται στην προκατάληψη, τις διακρίσεις, τον φόβο και το μίσος προς τα άτομα πέραν του cisgender (η σύντονη έμφυλη ταυτότητα μεταξύ φύλου και γένους) και/ή πέραν της ετεροκανονικότητας (η ετεροφυλοφιλία ως ο μόνος φυσιολογικός και πανανθρώπινος σεξουαλικός προσανατολισμός).

 

**** Αρκτικόλεξο ως επίσημος ορισμός για Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά, Τρανσεξουαλικά, Κουήρ, Ίντερσεξ άτομα (κατά αντιπαραβολή του διεθνούς LGBTQI - Lesbian, Gay, Bisexual, Trans, Queer, Intersex).

_______________________________________

 

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

13 Οκτωβρίου 2017   ΤΕΥΧΟ ΠΡΩΤΟ   Αρ. Φύλλου 152

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

 

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4491

ΜΕΡΟΣ Α΄

 

Άρθρο 1

Δικαιώματα του προσώπου με βάση την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου

1. Το πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας  φύλου του ως στοιχείου της προσωπικότητάς του.

2. Το πρόσωπο έχει δικαίωμα στο σεβασμό της προσωπικότητάς του με βάση τα χαρακτηριστικά φύλου του.

 

Άρθρο 2

Ορισμοί

1. Ως ταυτότητα φύλου νοείται ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του, ανεξάρτητα από το φύλο που καταχωρίστηκε κατά τη γέννησή του με βάση τα βιολογικά του χαρακτηριστικά.  Η ταυτότητα φύλου περιλαμβάνει την προσωπική αίσθηση του σώματος, καθώς και την κοινωνική και εξωτερική έκφραση του φύλου, τα οποία αντιστοιχούν στη βούληση του προσώπου. Η προσωπική αίσθηση του σώματος μπορεί να συνδέεται και με αλλαγές που οφείλονται σε ιατρική αγωγή ή άλλες ιατρικές επεμβάσεις που επιλέχθηκαν ελεύθερα.

2. Ως χαρακτηριστικά φύλου νοούνται τα χρωμοσωμικά, γονιδιακά και ανατομικά χαρακτηριστικά του προσώπου, τα οποία συμπεριλαμβάνουν πρωτογενή χαρακτηριστικά, όπως τα αναπαραγωγικά όργανα, και δευτερογενή χαρακτηριστικά, όπως η μυϊκή μάζα, η ανάπτυξη μαστών ή τριχοφυΐας.

Άρθρο 3

Διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου – Προϋποθέσεις

1. Σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου και καταχωρισμένου φύλου το πρόσωπο μπορεί να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου του, ώστε αυτό να αντιστοιχεί στη βούληση, στην προσωπική αίσθηση του σώματος και στην εξωτερική του εικόνα.

2. Για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου απαιτείται πλήρης δικαιοπρακτική ικανότητα, με εξαίρεση τους ανήλικους που έχουν συμπληρώσει το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους, εφόσον υπάρχει ρητή συναίνεση των ασκούντων τη γονική τους μέριμνα και τους ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο (15ο) έτος της ηλικίας τους, εφόσον υπάρχει επιπλέον θετική γνωμάτευση διεπιστημονικής Επιτροπής που συστήνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Υγείας για δύο (2) έτη, στην οποία μετέχουν: α) ένας παιδοψυχίατρος, β) ένας ψυχίατρος, γ) ένας ενδοκρινολόγος, δ) ένας παιδοχειρουργός, ε) ένας ψυχολόγος, στ) ένας κοινωνικός λειτουργός και ζ) ένας παιδίατρος, ως Πρόεδρος, άπαντες με εξειδίκευση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

3. Προϋπόθεση για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου είναι το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να μην είναι έγγαμο.

4. Για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου δεν απαιτείται να βεβαιώνεται ότι το πρόσωπο έχει υποβληθεί σε οποιαδήποτε προηγούμενη ιατρική επέμβαση. Δεν απαιτείται επίσης η οποιαδήποτε προηγούμενη εξέταση ή ιατρική αγωγή που σχετίζεται με τη σωματική ή ψυχική του υγεία.

 

Άρθρο 4

Διαδικασία

1. Η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου γίνεται με δικαστική απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 782 ΚΠολΔ. Στην αίτηση δηλώνονται το επιθυμητό φύλο, το κύριο όνομα που επιλέγεται και το προσαρμοσμένο σχετικά επώνυμο. Στην αίτηση επισυνάπτεται αντίγραφο της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του προσώπου.

2. Για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου απαιτείται αυτοπρόσωπη δήλωση ενώπιον του δικαστηρίου. Η δήλωση γίνεται σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα. Η δικαστική απόφαση καταχωρίζεται στο Ληξιαρχείο που είχε συντάξει τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του προσώπου. Η καταχώριση της δικαστικής απόφασης περί διόρθωσης φύλου γίνεται με τρόπο που διασφαλίζει

τη μυστικότητα της μεταβολής και της αρχικής ληξιαρχικής πράξης γέννησης έναντι όλων.

3. Με βάση τη νέα ληξιαρχική πράξη, οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την έκδοση άλλων εγγράφων στα οποία αναγράφεται η ταυτότητα του προσώπου ή

από τα οποία το πρόσωπο εξαρτά δικαιώματα, καθώς και για την καταχώριση σε μητρώα ή καταλόγους, όπως εκλογικούς, έχουν την υποχρέωση να εκδώσουν νέα

έγγραφα ή να προβούν σε νέες καταχωρίσεις με διορθωμένο το καταχωρισμένο φύλο, το κύριο όνομα και το επώνυμο του προσώπου. Στη νέα ληξιαρχική πράξη γέννησης, στα νέα έγγραφα και στις νέες καταχωρίσεις δεν επιτρέπεται η αναφορά ότι μεσολάβησε διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου.

4. Η νέα ληξιαρχική πράξη μπορεί στο εξής να αλλάξει μία φορά, με την ίδια διαδικασία και τις ίδιες προϋποθέσεις.

 

Άρθρο 5

Συνέπειες της διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου

1. Από την καταχώρισή της στο Ληξιαρχείο η διόρθωση του φύλου του προσώπου ισχύει έναντι όλων.

Δικαιώματα, υποχρεώσεις και κάθε είδους ευθύνη του προσώπου, που δημιουργήθηκαν πριν από τη διόρθωση του φύλου, εξακολουθούν να υφίστανται. Διατηρούνται επίσης οι αριθμοί φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Εντός τριών (3) ημερών από την καταχώριση της μεταβολής στο Ληξιαρχείο σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 344/1976 (Α΄ 143), ο Ληξίαρχος υποχρεούται να ενημερώσει την Εισαγγελία Πρωτοδικών του τόπου γέννησης του προσώπου ή το Τμήμα Ποινικού Μητρώου και Απονομής Χάριτος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν πρόκειται για πρόσωπο γεννημένο στην αλλοδαπή, για τη μεταβολή των ταυτοποιητικών του στοιχείων, προκειμένου να προβούν σε ενημέρωση τυχόν καταχώρισης στο Ποινικό Μητρώο σύμφωνα με το άρθρο 5 του π.δ. 35/2015 (Α΄ 56).

2. Αν το πρόσωπο που διόρθωσε το καταχωρισμένο φύλο του έχει παιδιά, είτε γεννημένα σε γάμο, είτε γεννημένα σε σύμφωνο, είτε γεννημένα χωρίς γάμο των γονέων τους, είτε υιοθετημένα, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του από τη γονική μέριμνα δεν επηρεάζονται. Στη ληξιαρχική πράξη γέννησης των παιδιών δεν επέρχεται καμία μεταβολή λόγω της διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου του γονέα.

 

Άρθρο 6

Μυστικότητα

1. Οι υπάλληλοι του Ληξιαρχείου, καθώς και όσοι άλλοι εμπλέκονται επαγγελματικά στη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου ή έλαβαν γνώση της τέλεσής της με την ευκαιρία της άσκησης των καθηκόντων τους, έχουν καθήκον εχεμύθειας. Στη δικαστική απόφαση της παραγράφου 1 του άρθρου 4, στην αρχική ληξιαρχική πράξη γέννησης του προσώπου, καθώς και σε κάθε άλλο στοιχείο ή έγγραφο το οποίο τηρείται στο οικείο ληξιαρχείο ή σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια υπηρεσία, από το οποίο προκύπτει η διόρθωση φύλου που μεσολάβησε, έχει πρόσβαση μόνο το ίδιο το πρόσωπο, καθώς και όσοι έχουν ειδική έγγραφη εξουσιοδότηση από αυτό. Πρόσβαση τρίτου στα στοιχεία αυτά επιτρέπεται μόνο εφόσον αυτός αποδεικνύει ειδικό έννομο συμφέρον μη δυνάμενο να ικανοποιηθεί διαφορετικά και κατόπιν άδειας που χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2472/1997 (Α΄ 50) για πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

2. Αν το πρόσωπο που προέβη σε διόρθωση φύλου καταστεί δικαιοπρακτικά  ανίκανο, πρόσβαση έχει ο δικαστικός συμπαραστάτης του.

 

Άρθρο 7

Άλλες διατάξεις

1. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 344/1976 (Α΄ 143) διαγράφονται οι λέξεις «αλλαγής φύλου» και προστίθενται οι λέξεις «διόρθωσης φύλου». και μετά το πρώτο εδάφιο προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Ειδικά στην περίπτωση της διόρθωσης φύλου η δικαστική απόφαση αρκεί να είναι τελεσίδικη».

2. Στην παρ. 1 του άρθρου 1 και στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 927/1979 (Α΄ 139), μετά τις λέξεις «ταυτότητα φύλου» προστίθενται και οι λέξεις «χαρακτηριστικά φύλου».

Tο περιεχόμενο του άρθρου παρέχεται υπό τη διεθνή άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 

Επιτρέπεται η αναπαραγωγή του περιεχόμενου "χωρίς αλλαγές", "με αναφορά στο δημιουργό", "για μη εμπορική χρήση"

 

Κλείστε Ραντεβού

4491/2017
index
bottom of page