top of page
 
Ζευγάρι / Σεξ
"Επιλέγουμε τον άλλον όχι τυχαία. Βρίσκουμε εκείνους που υπάρχουν στο ασυνείδητό μας"
Sigmund Freud (1856-1939), ψυχαναλυτής

θεραπεια ζευγουσ, ψυχοθεραπεια ζευγαριου, συμβουλευτικη ζευγουσ

"Το φιλί" (λεπτομ.)

Klimt, 1908

Το ζευγάρι είναι σύστημα σφιχτά δεμένο βάσει της φυσικής και συναισθηματικής δέσμευσης του κάθε μέλους προς το άλλο, μίας δέσμευσης που ενισχύεται και από το δεσμό της αμοιβαίας σεξουαλικής ευχαρίστησης. Το κάθε μέλος έχει "κληρονομήσει" ψυχικά χαρακτηριστικά από την πρώιμη ψυχοσωματική σχέση μητέρας-βρέφους και η μετέπειτα επιλογή και πρόσδεση με τους συντρόφους μας συνδιαμορφώνεται και από τις απωθημένες πτυχές εκείνης της σχέσης. Αυτές οι πτυχές αναζητούν αργότερα έκφραση μέσα στην ασφάλεια, την οικειότητα και τη συναισθηματική εγγύτητα του δεσμού διαμορφώνοντας την αποκαλούμενη "συντροφική προσωπικότητα" έτσι, όπως παρατηρείται στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ μας, στην έκφραση της σεξουαλικότητάς μας αλλά και στην ανατροφή των παιδιών μας. Με ποιον τρόπο η πρώιμη αυτή μητρική σχέση αποτελεί το πλαίσιο αναφοράς για τις ενήλικες σχέσεις μας;

 

Αντίθετα με μωρά άλλων θηλαστικών που μετά τη γέννηση αποκτούν μια κάποια αυτονομία, το ανθρώπινο βρέφος γεννιέται και παραμένει για πολλούς μήνες σε πλήρη εξάρτηση από ενήλικους φροντιστές - κυρίως τη φυσική μητέρα άσχετα με την κάθε κοινωνική και οικογενειακή οργάνωση. Σε επίπεδο νευροφυσιολογίας η ισχύς αυτής της σχέσης, ο βαθμός αξιοπιστίας της, καθώς και η ασφάλεια που το βρέφος λαμβάνει από αυτή χαρτογραφούνται μέσω προλεκτικών μαθησιακών διεργασιών σε νευρώνες λειτουργικά υπεύθυνους για την "υπόδηλη" (implicit) μνήμη, την υποκείμενη νευροψυχολογική δομή για λειτουργίες που αποκτώνται και χρησιμοποιούνται ασυνείδητα, μεταξύ άλλων η εικόνα του εαυτού και του περιβάλλοντος κόσμου.

Εάν η πρώιμη εκείνη σχέση ήταν ασφαλής και αξιόπιστη, τότε αναπαράγεται ως μοτίβο και στις μετέπειτα σχέσεις μας. Εάν όχι, τείνουμε να εκλαμβάνουμε τον κόσμο ως ασαφή και αναξιόπιστο με τα συναισθήματα εκείνης της περιόδου ξανά στο προσκήνιο να αναζητούν μία επανορθωτική εμπειρία. Η ανάγκη για ασφαλείς διαπροσωπικές σχέσεις μετατρέπεται σε διαρκή πρόκληση και συχνά αναλώνεται σε επαναλαμβανόμενα δυσλειτουργικά μοτίβα αναζήτησης ενός εξιδανικευμένου άλλου, μιας μητρικού τύπου αγάπης, που θα μας αποδεχτεί και θα μας αγαπήσει άνευ όρων για αυτό που είμαστε. Όσο όμως πιο στερημένοι και ανώριμοι είμαστε τόσο εθελοτυφλούμε πάνω στη σχέση και τον εαυτό μας αποδίδοντας τις αποτυχίες σε στερεότυπα και σε άλλους μη βοηθητικούς παράγοντες και κρίνοντας συχνά ότι το λάθος μας δεν ήταν παρά στην επιλογή προσώπου. Επιπλέον, δεν σπανίζουν οι "μεταθέσεις" τέτοιων προβλημάτων σε μοτίβα σεξουαλικής δυσλειτουργίας με πιο συχνά την απουσία επιθυμίας, στοργικότητας ή ερωτικών παιχνιδιών, την "τυποποίηση" της σεξουαλικής ζωής και την έλλειψη συναισθηματικής επαφής, αλλά και εντοπισμένες μορφές, όπως στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη εκσπερμάτιση, δυσπαρευνία και διαταραχές οργασμού.

Στην ψυχοθεραπεία με ζευγάρια εντοπίζονται τέτοια δυσλειτουργικά μοτίβα που υποθάλπουν τη σχέση καθώς και οι αμυντικοί σχηματισμοί που δεν την αφήνουν να απευθυνθεί σε πιο ουσιαστικά ζητήματα. Αναγνωρίζονται τα ψυχικά ελλείμματα του κάθε μέλους για συναισθηματική πρόσδεση και συσχετίζονται με τις ασυνείδητες άμυνες στο άγχος που μας προκαλούν μέσα στη σχέση, ενώ υπογραμμίζονται και οι ιδιαιτερότητες του κάθε ζευγαριού καθώς και η αναπτυξιακή φάση στην οποία βρίσκεται.

Οι θεραπευτικές συνεδρίες γίνονται σε ιδιωτικό γραφείο ψυχοθεραπείας και είναι διάρκειας 60 λεπτών με συνήθη συχνότητα μία φορά την εβδομάδα. Συνήθως καταρτίζεται πρόγραμμα εστιασμένης παρέμβασης τόσο με βάση τους κεντρικούς άξονες, όπως περιγράφονται παραπάνω, όσο και βάσει του θεραπευτικού αιτήματος. Στις περιπτώσεις που υπάρχει σεξουαλική δυσλειτουργία διερευνάται η προσθήκη σεξολογικής παρέμβασης, ενώ όταν η δυναμική στο ζευγάρι είναι απαγορευτικά δυσλειτουργική (π.χ. ειλημμένη απόφαση διαζυγίου) προτείνεται προκαθορισμένος αριθμός συνεδριών συμβουλευτικής.

 

Κλείστε Ραντεβού

σεξολογια, σεξουαλικα προβληματα

Blue Tenderness (λεπτομ.)

Menendez, 2002

Η σεξουαλικότητα βιώνεται ως κάτι πολύ προσωπικό και οι τυχόν δυσκολίες που προκύπτουν ως κάτι πολύ ιδιαίτερο αποκτώντας συχνά το χαρακτήρα "μυστικού" καθώς το να μιλήσουμε για αυτές μπορεί να βιώνεται ως στενάχωρο και άβολο. Συχνά και υπό το βάρος κοινωνικών στερεοτύπων οργανώνονται συν τω χρόνω σε εσφαλμένες πεποιθήσεις διαμορφώνοντας και συντηρώντας κλινικές οντότητες, που τις ορίζουμε ως "ψυχοσεξουαλικές διαταραχές" και τις προσδιορίζουμε βάσει του σεξουαλικού κύκλου, της ψυχοφυσιολογικής δηλαδή ακολουθίας της σεξουαλικής λειτουργίας. Οι ψυχοσεξουαλικές διαταραχές δύνανται να εκφραστούν σε ποικίλα επίπεδα ως προσωπικές δυσκολίες και ανησυχίες, ωστόσο όχι σπάνια συνοψίζουν τη δυσλειτουργία του ζευγαριού.

Στην κλινική σεξολογία ανάλογα με τη διαφοροποίηση μίας διάγνωσης ως ιδιαιτερότητας, δυσκολίας ή διαταραχής έχουμε περιθώρια θεραπευτικής πρότασης μεταξύ συμβουλευτικής, σεξολογικής θεραπείας (sex therapy) και ψυχοθεραπείας (ατομικής ή ζεύγους). Οι συνήθεις διαγνώσεις αφορούν ...

... για τις γυναίκες σε:​

Σεξουαλική Επιθυμία / Διέγερση

... για τους άνδρες σε:​

Σεξουαλική Επιθυμία

... ανεξαρτήτως φύλου σε:

Σεξουαλικό Προσανατολισμό
Πόνο / Σπασμό στη Διείσδυση
Παραφιλικές Συμπεριφορές
Οργασμική Λειτουργία
Χρόνο Εκσπερμάτισης
Σεξουαλική Εξάρτηση

Η σεξολογική θεραπεία (sex therapy) πρόκειται για παρέμβαση που παρέχει ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας με ειδίκευση στη διάγνωση και τη θεραπεία των ψυχοσεξουαλικών διαταραχών. Ανάλογα με το αίτημα καθορίζονται η συχνότητα, η διάρκεια και άλλες θεραπευτικές παράμετροι. Σημαντική είναι η κατανόηση και η δέσμευση των θεραπευομένων ότι το πρακτικό μέρος της παρέμβασης θα πρέπει να γίνεται υπεύθυνα και ολοκληρωμένα βάσει των οδηγιών στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα του σπιτιού. Αυτό αφορά σε:

Αισθητηριακό Εστιασμό. Βραχύχρονο (16 ως 20 συνεδρίες) πρόγραμμα ασκήσεων με δομή, διάρκεια και συχνότητα προσαρμοσμένες στο εκάστοτε θεραπευτικό αίτημα. Στοχεύει στη λύση του άγχους γύρω από το πρόβλημα καθώς και στην αύξηση της εμπιστοσύνης και της οικειότητας ανάμεσα στο ζευγάρι.

Πειραματισμό. Ενθάρρυνση της επικοινωνίας γύρω από τη σεξουαλική ρουτίνα και τροποποίησή της σχετικά με νέες δραστηριότητες, παιχνίδια ρόλων και βοηθήματα αλλά και σε σχέση με σεξουαλικές στάσεις ειδικά αν πρόκειται για προσαρμογή σε αλλαγή στην κατάσταση υγείας κάποιου από τους συντρόφους.

Εκπαίδευση. Έγκυρη πληροφόρηση και οδηγίες για γνωριμία με το σώμα και τις λειτουργίες του κυρίως σε περιπτώσεις εσφαλμένων γνώσεων ή αμφιβολιών γύρω από αυτό (π.χ. λόγω ανατροφής σε ανεπαρκές και στερητικό πληροφοριακά περιβάλλον ή λόγω ενοχοποιημένης αντίληψης της σεξουαλικής λειτουργίας).

Οι θεραπευτικές συνεδρίες γίνονται σε ιδιωτικό γραφείο ψυχοθεραπείας και είναι διάρκειας 50 λεπτών με συνήθη συχνότητα μία φορά την εβδομάδα. Καθοριστική για την αποτελεσματικότητα της σεξολογικής θεραπείας είναι η δέσμευση του θεραπευόμενου προς αυτόν τον σκοπό και η προσπάθεια που προτίθεται να καταβάλει για την επίτευξή του. Εάν κάποιος θεραπευόμενος δεν αισθάνεται άνετα με κάποια πτυχή της θεραπείας του, θα πρέπει να το αναφέρει ή και να διακόπτει τη θεραπεία του. Σε περιπτώσεις που κρίνεται ότι η βάση της ψυχοσεξουαλικής διαταραχής είναι η επικοινωνία και η ποιότητα της σχέσης ανάμεσα στο ζευγάρι, τότε συστήνεται θεραπεία ζεύγους και η σεξολογική παρέμβαση αναβάλλεται ή προστίθεται εμβόλιμα αργότερα, αν υπάρχει ακόμη σχετική ένδειξη.

 

Κλείστε Ραντεβού

Κλινική Σεξολογία
Θέματα Ζεύγους/Σεξ
bottom of page