Νικόλαος Δ. Αλεξανδράκος Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής +30 210 36 48 074 info@psychotherapies.gr

Picasso (1937) "Femme en pleurs"
Άγχος. Προσαρμογή και Διαταραχές.
Εγγενές στοιχείο από την αυγή της ανθρώπινης εμπειρίας, το άγχος είναι η ψυχοφυσιολογική αντίδραση προσαρμογής σε καταστάσεις που ερμηνεύονται ως απειλή, πίεση ή πρόκληση. Και ενώ αυτές οι καταστάσεις αλλάζουν διαρκώς μορφή στην πορεία της εξέλιξής μας, το άγχος παραμένει ως μηχανισμός προειδοποίησης και προετοιμασίας φροντίζοντας για την επιβίωσή μας αλλά και βοηθώντας στην καθημερινή μας προσαρμογή με το να μας κρατά σε εγρήγορση και να μας κινητοποιεί προς την επίτευξη των στόχων και την επίλυση των προβλημάτων μας.
Απιστία. Τα Μυστικά ενός Προέδρου.
Τα στοιχεία προσωπικότητας (η ιδιοσυγκρασία, ο χαρακτήρας, η ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη και το επίπεδο της ψυχικής οργάνωσης), οι αντικειμενότροπες σχέσεις (τα εσωτερικευμένα ψυχικά μοτίβα του "σχετίζεσθαι" βάσει των πρώιμων σημαντικών σχέσεων της ζωής μας), καθώς και τα τυχόν τραυματικά και ψυχοπαθολογικά στοιχεία είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που διαμορφώνουν ένα ενιαίο πλαίσιο αναφοράς τόσο για εκείνες τις σχέσεις που επιλέγονται ως σταθερές (μακρόχρονες, γάμος) όσο και για τις σχέσεις απιστίας προς αυτές.

Veronese (1575) "Infedeltà"

Miró (1973) "The Smile of a Tear"
Φροντίδα Ψυχικής Υγείας.
Το ότι δεν είμαι ψυχικά ασθενής δεν είναι απαραιτήτως ταυτόσημο με το ότι είμαι ψυχικά εύρωστος. Καλή ψυχική υγεία σημαίνει ότι μπορώ να αποδίδω στο μέγιστο του δυναμικού μου και ότι έχω ενεργό ρόλο στις σχέσεις μου, τόσο στην οικογένεια και τους φίλους όσο στη δουλειά και την κοινότητα. Από την άλλη πλευρά, η ψυχική υγεία δεν είναι μία έννοια στατική αλλά αντιθέτως δυναμική καθότι μεταβάλλεται βραχυπρόθεσμα σε συνάρτηση με τρέχουσες καταστάσεις αλλά και μακροπρόθεσμα στην πορεία της ζωής.
Στύση. Τα Μαχαίρια του Ιφίκλου.
Η αξιολόγηση μίας στυτικής δυσλειτουργίας δυνητικά αποκαλύπτει προβληματικές στη γονεϊκή ανατροφή, σε παιδικές σεξουαλικές δραστηριότητες και εφηβικές εμπειρίες, σε πληροφορίες, στάσεις και πεποιθήσεις γύρω από τη σεξουαλικότητα, σε σεξουαλικές φαντασιώσεις, ομοφυλόφιλες εμπειρίες και τραυματικά σεξουαλικά βιώματα καθώς και σε πτυχές της ενήλικης σεξουαλικής δραστηριότητας. Απουσία ανάγκης για ιατρική παρέμβαση επί οργανικότητας, η ψυχοθεραπευτική και/ή η σεξολογική παρέμβαση θεωρείται η θεραπεία εκλογής.

Ερμαϊκή Στήλη (Αρχαϊκή Περίοδος)

Αυνανισμός - Αυτοερωτισμός
Παιδικός Αυνανισμός - Αυτοερωτισμός
Ο παιδικός αυνανισμός πρόκειται για σωματικό κατευνασμό της φαντασίωσης και της συνοδής ψυχικής έντασης και εξυπηρετεί στην αναδιοργάνωση εσωτερικευμένων σχέσεων του παιδιού με το περιβάλλον παρέχοντας ψυχική συγκρότηση ως προς τις συγκινήσεις, τα συναισθήματα και τις σκέψεις του. Η αναδυόμενη σεξουαλικότητα εκτονώνεται τοπικά και δεν σχετίζεται με την αυνανιστική εκτόνωση της εφηβικής ή της ενήλικης αυτοϊκανοποίησης, η φαντασιωσική λειτουργία της οποίας συγκροτείται πλέον πάνω σε σεξουαλικές επιλογές προσώπων, σεναρίων και εικόνων.
Ενήλικος Αυνανισμός - Αυτοϊκανοποίηση
Ο αυνανισμός είναι για μία υγιής σεξουαλική έκφραση με οφέλη τόσο σε ατομικό όσο και σε επίπεδο συντροφικής σχέσης. Εξυπηρετεί τη σεξουαλική ικανοποίηση, την εκτόνωση της ψυχικής πίεσης, καθώς και τη γνωριμία με το σώμα μας. Σε ατομικό επίπεδο προσφέρει την ιδιωτική εμπειρία των αισθήσεων χωρίς απόσπαση της προσοχής προς τον ή τη σύντροφο, ενώ σε συντροφικό επίπεδο υποδεικνύει τους προτιμώμενους τρόπους αγγίγματος για τον καθένα συνεισφέροντας έτσι στη βελτίωση της σεξουαλικής επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι.

Toulouse-Lautrec (1896) "Seule"

Πρώτο κουδούνι και Άγχος Αποχωρισμού
Πρώτο Κουδούνι και Άγχος Αποχωρισμού
Η αναπτυξιακή πορεία προς την αυτονόμηση και την ωριμότητα υπαγορεύεται από μία σειρά απομακρύνσεων και αποχωρισμών. Η ένταξη του νηπίου στη σχολική ζωή αποτελεί σημείο αναφοράς για την οικογενειακή ζωή καθώς σηματοδοτεί την πρώτη κοινωνική αυτονόμηση του παιδιού και συνιστά έναν πρώτο αποχωρισμό από τη συναισθηματική οικειότητα και την ασφάλεια του σπιτιού. Γιατί όμως κάποια παιδιά βιώνουν αυτόν τον αποχωρισμό ως απλή ανησυχία ή δυσθυμία ενώ άλλα εκφράζουν άρνηση ένταξης, στενοχώρια με κλάματα ή και σωματοποίηση άγχους;
Φοβάμαι ότι ερωτεύτηκα και ... φοβάμαι!
Από τη Χιονάτη και τη Σταχτοπούτα των παιδικών παραμυθιών μέχρι την πληθώρα των ρομαντικών ταινιών και των ερωτικών τραγουδιών η έννοια του έρωτα διαπερνά οριζόντια τις ζωές μας από τα πρώτα κιόλας σκιρτήματα της προεφηβείας και προβάλλεται ως ύψιστο ιδανικό, χωρίς το οποίο η ζωή μένει ατελής. Πολλοί ωστόσο άνθρωποι είτε στο πλαίσιο ερωτικής σχέσης είτε όχι ζουν με τη διαρκή ένταση της προσμονής του έρωτα παράλληλα με συνεχή αντίσταση προς αυτόν αισθανόμενοι αδύναμοι να προχωρήσουν ή φοβούμενοι να αφεθούν σε τέτοια συναισθήματα.

Raphael (1512) "Sistine Madonna"

Κάνναβη και Εφηβεία
Κάνναβη και Εφηβεία
Ανάμεσα στις εγκεφαλικές περιοχές που ωριμάζουν όψιμα συγκαταλέγονται και αυτές που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο των παρορμήσεων και την προβολή των πράξεών μας στο μέλλον. Λαμβάνοντας υπόψη την ατομική διαφοροποίηση αυτό σημαίνει ότι οι έφηβοι αφενός είναι πιο επιρρεπείς στην περιπέτεια αφετέρου ότι εμπλέκονται εύκολα σε επικίνδυνες συμπεριφορές συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ουσιών και ιδιαίτερα της κάνναβης, καθώς πρόκειται για την πλέον διαδεδομένη τοξική ουσία χρήσης ειδικά σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.
Δυσφορία ... για τη "Δυσφορία Φύλου"
Το τελευταίο νομικό πλαίσιο για τη δυνατότητα νομικής κατοχύρωσης φύλου βάσει αυτοπροσδιορισμού και χωρίς σχετική ιατρική και ψυχιατρική ένδειξη έφερε στην επιφάνεια μία πληθώρα ασαφειών, ελλείψεων στην ενημέρωση, παρανοήσεων, αλλά και φόβων και προκαταλήψεων από μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας για ανθρώπους, των οποίων κάποια χαρακτηριστικά και συμπεριφορές μοιάζουν να είναι ασύμφωνα με τα κοινωνικά "παραδοσιακά" ή αλλιώς τα αναμενόμενα βάσει της εξωτερικής τους εικόνας.
